Kuchnia

Kulinarnie

JAK GOTOWAĆ JAJKA?

Kilka cennych rad dotyczących gotowania jajek:

• Jajka na miękko gotuj 2-4 minuty. Po 2 minutach białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Po 4 minutach natomiast białko zetnie się, ale pozostanie miękkie przy samym żółtku.

• Jajka na półtwardo gotuje się 5 minut.

• Jajka na twardo gotuje się 10 minut. Czas gotowania jajek zależy także od ich wielkości.

• Jaja przeznaczone do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmij je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Nawet gdy skorupka pęknie w czasie gotowania, z jajka nie wypłynie białko.

• Jeżeli w czasie gotowania jajek, nawet mimo dodania do wrzątku szczypty soli, pęknie skorupka, wlewamy do rondelka trochę octu, a białko wówczas nie wypłynie ze skorupki





we-dwoje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation