Kuchnia

zioła

Dzika róża

Dzika róża rośnie praktycznie w każdym zakątku w Polsce. Istnieje kilka gatunków tej rośliny, ale wszystkie są jadalne i bardzo popularne. Owoce zawierają rekordową ilość witaminy C (o wiele więcej niż np. cytrusy), wykorzystywane są więc w celach leczniczych. Dzika róża dostarcza też wiele innych substancji aktywnych, działających wzmacniająco.

Flawonoidy działają przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Witamina C z kolei zwiększa elastyczność ścianek naczyń krwionośnych. Owoce dzikiej róży zawierają także substancję o nazwie galaktolipid, która pomaga w utrzymaniu zdrowych stawów, dlatego też reumatycy powinni jeść jak najwięcej przetworów z tych owoców.
Dzika róża

Z dzikiej róży w kuchni korzystamy od wieków. Przygotowywano z niej dżemy, konfitury, soki, Najbardziej popularna jest konfitura, wykorzystywana np. do nadziewania pączków. A oto przepis: potrzebujemy 1,5 kilograma owoców i sześć szklanek cukru. Owoce róży muszą być całkiem dojrzałe. Każdy przecinamy na pół, dokładnie usuwamy nasiona i włoski, a następnie odcinamy twarde końcówki.

Tak przygotowane owoce dokładnie myjemy. Cukier gotujemy w małej ilości wody i do tak przygotowanego syropu dodajemy je. Gotujemy około godziny i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia smażymy konfiturę na małym ogniu, mieszając i zbierając powstającą na powierzchni pianę. Wlewamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików i natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation