Kuchnia

ciasta

daktyle w czekoladzie: Kakaowa karpatka

Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
4 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch tortownic o średnicy 23 cm. Piec ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Ostudzić.

Krem:
2 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypać obie mąki, dokładnie wymieszać. Zagotowane mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę mleka z mąką cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 1/2 minuty. Wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Wykonanie:
Na wystudzony jeden blat ciasta wyłożyć całość kremu, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation