Kuchnia

deserowo

Sernik marmurkowy bez pieczenia

Składniki na spód :

150 g ciasteczek Digestive
50 g masła
25 g czekolady
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie ) ja użyłam zmielonych
Masło razem z czekoladą topimy ( ja to zrobiłam w mikrofali ). Ciasteczka rozgniatamy najlepiej za pomocą wałka na drobne kawałki.

Ciasteczka mieszamy z orzechami, dodajemy masło z czekoladą, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do tortownicy o średnicy 20 cm wsypujemy mieszaninę, rozkładamy na całej powierzchni i ugniatamy rękoma mocno je dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową :

500 g naturalnego serka śmietankowego ( u mnie quark )
120 g cukru ( 100 g w zupełności wystarcza )
1 łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
340 g jogurtu bałkańskiego lun greckiego ( lub innego bardzo gęstego )
150 g kremówki
20 g żelatyny
100 ml wrzątku
100 g stopionej białej czekolady
100 g stopionej gorzkiej czekolady
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy. Osobno ucieramy ser i jogurt z cukrami. Dodajemy ubitą kremówkę, mieszamy.

Ostudzoną żelatynę " hartujemy " czyli dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej,mieszamy kolejno całość dodajemy do miski z masą serową. Mieszamy. Dzielimy masę na pół. Do jednej dodajemy stopioną białą czekoladę do drugiej gorzką. Dość szybko ale starannie mieszamy.

Spód wyjmujemy z lodówki. Na nim za pomocą łyżki układamy na przemian masę białą i ciemną. Na koniec całość przemieszać delikatnie patyczkiem np, takim jak do szaszłyków tworząc efekt marmuru. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. U mnie na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation