Kuchnia

Przepisy

Klopsiki w sosie grzybowym


Składniki (na 24 klopsiki):
500 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki)
około 400 g świeżych grzybów leśnych (podgrzybków, borowików)
pół średniej cebuli
czerstwa kajzerka
1 jajko
3 łyżki mąki + mąka do obtoczenia klopsików
3 "kopiaste" łyżki śmietany
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Czerstwą bułkę namocz w wodzie. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Mięso przypraw solą, pieprzem. Ja lubię dodać jeszcze tymianek, majeranek i odrobinę słodkiej papryki. Do mięsa dodaj jedno jajko i odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę. Wymieszaj wszystko, najlepiej za pomocą dłoni. Z tak powstałej mieszanki uformuj około 24 klopsiki. Aby było łatwiej natłuść ręce olejem. Na koniec obtocz mięsne kulki w mące. Do sosu grzybowego użyłam jedynie kapeluszy. Nóżki, które z natury są twardsze, odcięłam (uwaga, nie myłam ich w wodzie) i ususzyłam - tak powstał aromatyczny dodatek do białego barszczu, sosów czy składnik farszu do pierogów. W dużym garnku zagotuj około 1,7 l nieosolonej wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Kapelusze namocz na kilka minut w letniej wodzie, a następnie oczyść z źdźbeł trawy i listków. Kiedy woda się zagotuje wrzuć grzyby i gotuj przez kwadrans. Łyżką cedzakową wyłów grzyby na talerz i odstaw na bok. Grzybowy wywar posól i zagotuj. Pojedynczo wrzucaj klopsiki i pozwól im gotować się przez około 20 minut. Grzyby pokrój i po tym czasie dorzuć je do klopsików, gotuj razem jeszcze 2-3 minuty. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości letniej wody, dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, aby pozbyć się grudek. Do śmietany z mąką dodawaj po jednej łyżce gorącego wywaru, aż mieszanka stanie się ciepła lub przynajmniej letnia, a następnie wlej ją na gotujące się klopsiki i zamieszaj. Zagotuj, gotuj 2 minuty i wyłącz palnik. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Klopsiki podawaj z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation