Inne

dietetycznie&sportowo

PLACKI Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki
Cukinia 200 g (2 średnie szt.)
Szpinak 100 g
Cebula 110 g (1 średnia)
Jaja kurze całe 120 g (2 sztuka)
Mąka pszenna. typ 500 20 g (2 płaskie łyżki)

Czas:
Łącznie 30 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min

Sposób przygotowania:
1Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 20 minut.
2Odsączyć cukinię. Dodać pokrojony szpinak i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go wcześniej odsączyć.
3Dodać jajka, mąkę. Wymieszać.
4Dodać sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Ja dodałam suszoną natkę pietruszki oraz granulowany czosnek.
5Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.
6Usmażone placki przełożyć na blachę wyłożoną folią lub naczynie do zapiekania i włożyć do piekarnika na 10 minut. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation