Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy
Hummus z burakiem

Składniki:
•1 szklanka suchej ciecierzycy
•1/2 szklanki tahiny
•1 średni burak
•sok z połowy cytryny
•1-2 ząbki czosnku
•2 łyżeczki sody oczyszczonej
•sól
•do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka albo przyprawa za'atar

Przygotowanie:
1.Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawić na noc.
2.Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać i zalać świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotować na średnim ogniu, uważając na kipiącą białą pianę - cieciorka będzie gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku. To ważne, aby ciecierzyca była bardzo miękka - ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.
3.W międzyczasie buraka upiec w folii lub ugotować do miękkości, pieczenie zajmuje około godziny ale burak jest wtedy dużo słodszy i smaczniejszy. Ważne jednak, aby był naprawdę dobrze upieczony i bardzo miękki.
4.Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę z czosnkiem i wszystko utrzeć ręcznym blenderem. Następnie dodać buraka, sok z cytryny i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę, na koniec doprawić do smaku solą albo większą ilością cytryny lub czosnku. Jeść posypane czarnuszką lub za'atarem z ulubionym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation