Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Walentynkowa pianka w czekoladzie

Składniki:
350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
1 op. ulubionej galaretki (u mnie truskawkowa)
Dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 18%
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy.
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy tak długo, aż cały płyn zmieni konsystencję na pianę (ok. 5 min). Do ubitego mleka powoli, partiami dodajemy zupełnie wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub mieszamy łyżką.
Foremkę o wymiarach ok. 22x22 cm wykładamy folią aluminiową i przekładamy piankową masę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po zupełnym zastygnięciu za pomocą wybranych foremek wycinamy z masy określone kształty.

Gotowe pianki możemy oblać polewą czekoladową. Do tego celu rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się wodą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation