Kuchnia

Kulinaria - Dodatki

Przepis na Biały lukier pomadkowy
Cukier(0,5 kg.) i wodę (0,25l) mieszamy w garnku na małym ogniu do momentu całkowitego połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy ocet (łyżeczka do herbaty), przykrywamy pokrywką i gotujemy ostrożnie przez ok. 30 minut tak, aby powstała pomadka.
3. Podczas gotowania zeskrobujemy nożem cukier osadzający się na ściankach garnka, aby nie przyrumienił się na bokach i nie zabarwił syropu.
4. Syrop jest gotowy, jeśli na zanurzonym w garnku widelcu po dmuchnięciu tworzą się nici z lukru.
5. Po ugotowaniu lukier zestawiamy z ognia na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przekładamy do miski i energicznie ucieramy.
6. Po 5-10 minutach mieszania powstanie gładka pomadka, którą można pokrywać torty i ciasta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation