Kuchnia

Na słono

Jajka z soczewicą i pomidorami

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula szalotka
1 czerwona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 jajka
opcjonalnie: 4 łyżki ajwaru oraz około 100 g sera feta lub serka koziego w roladce

PRZYGOTOWANIE

Na większej patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, chili (bez pestek) i pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut. Dodać soczewicę oraz przyprawy: paprykę ostrą i słodką, kolendrę oraz kmin rzymski. Chwilę podsmażyć, następnie wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przykryć i gotować przez około 13 minut do miękkości soczewicy.
Dodać zmiksowane pomidory z puszki, doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem i zagotować. Gotować przez około 10 minut pod przykryciem.
Dodać ajwar i wymieszać. Na gotujący się sos wbić jajka, obok wcisnąć kawałki fety lub plasterki sera koziego jeśli ich używamy. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 5 minut aż białka jaj się zetną, ale żółtka mogą być jeszcze płynne.
PROPOZYCJA PODANIA

natka pietruszki / pieczywo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation