Kuchnia

Panna Cotta

Panna cotta waniliowo-kokosowa z galaretką mandarynkową

Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml mleka 2 %
8 łyżek mleczka kokosowego 18%
Laska wanili
1 łyżka ekstraktu waniliowego
70 g cukru
puszka mandarynek
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
4 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody. Śmietanę i mleczka wlać do garnka, dodać cukier z ekstraktem waniliowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Zagotować. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wlać do foremek wysmarowanych olejem słonecznikowym. Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godz.
Mandarynki (im więcej będzie mandarynek, tym smak będzie wyraźniejszy) rozdrobnić blenderem, wlać sok z puszki 200ml, gdy będzie za mało dodać wodę, zagotować, następnie dodać 2 łyżeczki żelatyny, mieszać, aż się rozpuści. Wychłodzić.
Panna cotte wyłożyć na talerzyk, gdy nie będzie chciało "wylecieć" można na chwilę foremkę zanurzać w ciepłej wodzie. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, polać panna cotte. udekorować melisą i mandarynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation