Kuchnia

Ciasta i desery

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto tortowe

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt jasny:
6 jajek
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jasną:
300 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
na masę ciemną:
350 ml kremówki
150 g czekolady deserowej
dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury truskawkowej
syrop z brzoskwiń w puszce

Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować biszkopt ciemny, dodając kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.

Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.

Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać.

Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać na kawałki i umieścić w miseczce. Miseczkę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wmiksować do niej wystudzoną czekoladę.

Na kakaowym biszkopcie rozsmarować masę czekoladową. Wyrównać i od razu przykryć ostatnim biszkoptem.

Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation