Kuchnia
zupy
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, z kurkumą, kimnem rzymskim i cynamonem
Jedna z lepszych zup krem z kukurydzy i w ogóle. Aromatyczna, delikatna, lekko słodkawa i wyrazista. Kilka razy robiłam już zupę z kukurydzy, ale mieszanka kurkumy, kminu rzymskiego i cynamonu w tym zestawieniu zdecydowanie skradły moje serce i najbardziej smakowały mojej rodzinie. By nie marnować kawałeczków kukurydzy pozostałych na sicie po sączeniu zupy, postanowiłam zrobić kotleciki kukurydziane do zupy. To był strzał w dziesiątkę, bo smak kotlecików świetnie komponował się z zupą, a ich chrupkość zwiększała doznania. Zupa jest wyjątkowa :) . Kolbę kukurydzy poza sezonem można zastąpić szklanką kukurydzy z puszki lub szklanką mrożonej kukurydzy. Wszystkim którzy nie próbowali zupy z tego warzywa polecam poniższy przepis. Myślę, że się nie zawiedziecie :) …
Zupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem3 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem1 - aZupa krem z kukurydzy z krkumą, kuminem i cynamonem2 - aSkładniki na 4 porcje:
2 duże kolby kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kawałek papryczki chili (np. połowa)
2 – 3 szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1 puszka mleka kokosowego (400g)
Przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy, 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego ulubionego oleju)
Pieprz i sól do smaku
Do podania: kotleciki kukurydziane – składniki poniżej, natka pietruszki i plasterki papryczki chili
Kotleciki kukurydziane (ok. 16 – 18 sztuk):
Pozostała na sicie odciśnięta z płynu sucha masa (po ugotowaniu zupy)
1 łyżka twardego tartego sera
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
1 jajko
1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju (u mnie kokosowy)
Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek i papryczkę chili (jeśli jest bardzo ostra dać wedle upodobania lub pominąć) również.
Kukurydzę obrać z liści i wąsów, umyć, osuszyć i ostrym nożem obkroić ziarna (aż pozostanie jedynie twardy trzon warzywa – nie wyrzucać go).
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej (lub w garnku) i zeszklić cebulę (ok. 2 minuty), kolejno dodać posiekane ząbki czosnku i papryczkę chili. Smażyć ok. 2 minuty.
Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, gdy zacznie intensywnie pachnieć , przenieść go do moździerza i utrzeć na proszek.
Do podsmażonej cebuli dodać, utarty kmin rzymski, kurkumę i cynamon (ewentualnie szczyptę pieprzu Cayenne).
Następnie dodać obkrojone ziarna kukurydzy i smażyć 2 – 3 minuty mieszając. Kukurydza pięknie się zarumieni i połączy z przyprawami. Później dodać obkrojone trzony kukurydzy (jeśli nie mieszczą się w garnku przekroić na pół). Smażyć ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę i sos sojowy (opcjonalnie) i zagotować – gotować ok. 10 minut (lub krócej) aż kukurydza zmięknie.
Część wody odparuje. Wlać puszkę mleka kokosowego i zagotować. Wyciągnąć i wyrzucić twarde trzony kukurydzy.
Następnie przelać zupę do pojemnika blendera lub malaksera i zmiksować całość na gładki krem (długo !).
Kolejno przelać zupę z powrotem do garnka przez sito. Długo mieszać płyn w sicie by pozostała tylko sucha masa.
W garnku zostanie kremowa półpłynna zupa, a na sicie suche pozostałości kukurydzy i chili.
Doprawić zupę do smaku pieprzem, solą i pieprzem Cayenne (jeśli potrzeba).
Chrupiące kotleciki kukurydziane:
Aromatyczną pozostałość kukurydzy (po sączeniu) na sicie połączyć z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, pieprzem Cayenne, startym twardym serem, oraz mąką. Ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i na gorący wykładać po ok. ¾ łyżeczki masy i smażyć z każdej strony ok. 1-2 minuty (aż się pięknie zarumienią).
Gorące, usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku by wciągnęły zbędny tłuszcz.
Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć kilka kotlecików kukurydzianych, posypać posiekaną papryczką chili i posypać słodką papryką, solą i pieprzem.
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