Design

Design

Składniki:

- 50 dkg śledzi solone matiasów

- 0,5 puszki ananasów

- 0,5 puszki kukurydzy

- 1 cebula



Zalewa octowa:

- ¼ szklanki octu

- 1 szklanka wody przegotowanej zimnej



Sos curry:

- 5 łyżek majonezu

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 1 łyżeczka curry

- szczypta cukru, soli, pieprzu cayenne




1 łyżeczka soku z cytryny



Myjemy śledzie i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone śledzie zalewamy wodą z octem i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 3 godz. ale może być dłużej, nawet na całą noc) do lodówki.

Gdy śledzie zalejemy zalewą i odstawimy do lodówki, łączymy w miseczce składniki do sosu curry czyli majonez, jogurt, curry, sok z cytryny i przyprawy i również odstawiamy do lodówki.

Po odpowiednim czasie śledzie odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę, sparzoną cebulę pokrojoną w kostkę i sos.

Mieszamy wszystko ze sobą i sałatka gotowa. Najlepsza jest jak się "przegryzie" czyli np. na następny dzień, tak więc śmiało można ją przygotować dzień wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation