Kuchnia

prze_kęs

Muffiny ze szpinakiem i kurczakiem



Składniki:

1 pierś z kurczaka
15 dag mrożonego szpinaku
10 dag sera typu feta
2 szklanki mąki pszennej (typ 450-500)
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
200 ml mleka 3,2 %
80 ml jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
pieprz i sól


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.

Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy.

Ser kroimy w drobną kostkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy.

Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy.

Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy.

Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą).

Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation