Kuchnia

Słodkości

Muffinowe ciasto z jagodami

Oczywiście, do ciasta można dodać dowolne owoce, a nawet bakalie i za każdym razem będzie bardzo smaczne. Łatwość i szybkość wykonania pozwala upiec takie ciasto zawsze, gdy tylko najdzie nas ochota.


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)


Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation