Kuchnia

Słodkości

Migdałowo-porzeczkowa beza na kruchym spodzie

To ciasto może i nie wygląda jakoś okazale, ale za to smakuje niesamowicie pysznie!
Kruchy spód, a na wierzchu duża warstwa bezy z mielonymi migdałami i czerwonymi porzeczkami. Takie połączenie sprawdza się idealnie, gdyż słodkość bezy cudownie komponuje się z kwaśnym smakiem porzeczek. Ciasto jest mocno owocowe, a przez to mocno orzeźwiające.


Składniki:

Ciasto:

1 szkl. czubata mąki pszennej
80 g masła
1/4 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Beza migdałowo-porzeczkowa:

4 białka
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
100 g mielonych migdałów
600 g czerwonych porzeczek


Ciasto: W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło, dodać jajko i ponownie delikatnie zmiksować. Ciasto wyjąć, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować i umieścić w foremce 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza: Białka ubijać dosypując stopniowo cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i zmiksować. Dodać porzeczki i wymieszać delikatnie łopatką. Bezę wyłożyć na przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation