Kuchnia

Słodkości

Czekoladowe ciasto z gruszkami


Składniki

puszka gruszek, lub 5 świeżych
5 jaj
0,5 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
0,5 szkl oleju
2 szkl maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skorka i sok z jednej cytryny
biała czekolada
bułka tarta i tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

Gruszki odsaczyc z zalewy, jesli swieze obrac i przekroic na pol , wyciac gniazda nasienne. Oddzielic zoltka od jaj. Ubic piane z bialek, pod koniec dodac 0,5 szkl cukru i cukier wanilinowy, nastepnie ciagle miksujac po jednym zoltku, olej. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i z kakao i dodac do pozostalych składników. Cytrynę dodajemy do ciasta przed wymieszaniem. Wymieszac delikatnie i wylozyc do tortownicy wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta. Na wierzchu poukladac polowki gruszek. Piec ok 40 min w temp. 180 °C Po upieczeniu posypac starta na wiorki biala czekolada.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation