Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Przepis na Sos koperkowy - Obiading.pl

koper (pęczek lub dwa)
mąka
śmietana gęsta
pieprz
curry
2 kostki przyprawowe (warzywne

Etap 1: Zaczynamy od posiekania kopru na drobne kawałki.W międzyczasie gotujemy wodę i wracamy do niej kostki warzywne. Po kilku minutach na dość dużym ogniu otrzymamy wywar, do którego wrzucamy cały koper. Gotujemy przez parę minut i dodajemy odrobinę curry oraz świeżo zmielony pieprz.
Etap 2: Po dodaniu przypraw nadchodzi najważniejszy etap – zagęszczanie sosu. W oddzielnym naczyniu przygotujemy zagęszczacz koperkowy, czyli wodę, mąkę i śmietanę. Wlewamy więc do rondelka odrobinę wody, wsypujemy kilka łyżek mąki i śmietanę. Na koniec dodajemy zawiesinę do gotującego się wywaru koperkowego.



sos koperkowyTo wszystko, pyszny i o najważniejsze domowy sos koperkowy jest już gotowy. To znakomity dodatek do dań z kurczaka, ryb lub do dań wegetariańskich typu zapiekany kalafior.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation