Kuchnia
ozdoby na ciasta, torty
Tort śmietanowy z advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 puszki mandarynek w syropie (po 312g) lub 2 puszki moreli
4 łyżeczki żelatyny
750g śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250ml advocaata
2 garści płatków migdałowych
1 płaska łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
jajeczka czekoladowe
precelki czekoladowe
Biszkopt:
1. Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
3. Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części, otrzymamy więc dwa biszkopty. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Drugi biszkopt pokruszyć i okruchy podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z płatkami migdałowymi.
Krem:
6. Mandarynki osączyć, zachowując sok.
7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami advocaata i połączyć ją z pozostałym alkoholem.
8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką.
9. Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z pozostałej nałożyć 1/3 na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.
10. Odłożone 4-5 łyżek masy śmietanowej wymieszać z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wyłożyć na środek ciasta, formując małe wzniesienie. Przykryć pozostałą masą śmietanową i na końcu powciskać pozostałe owoce.
11. Wierzch tortu posypać okruchami wymieszanymi z płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
12. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (proszę oddzielić ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy). Na środku tortu powciskać czekoladowe precelki, formując jakby gniazdko, na końcu udekorować kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.
MA==