DIY - zrób to sam

Przepisy na ciasta i nie tylko

GALARETKA Z KURCZAKA

Składniki (na około 7 kokilek o pojemności 180-200 ml):
mięso drobiowe z rosołu, około 250 g mięsa (oddzielonego od skóry i kości)- wykorzystałam dwie nogi z kurczaka i 2 skrzydełka, czyli to, co wrzuciłam do rosołu
2 marchewki ugotowane w rosole
kilka łyżek mrożonego groszku
ugotowane jajko, kukurydza (opcjonalnie)
800-1000 ml rosołu drobiowego
1,5-2 łyżki żelatyny (15-20 g)*
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odlewamy 1/4 szklanki zimnego rosołu, dodajemy żelatynę, mieszamy. Pozostały rosół umieszczamy w garnku i stawiamy na palniku. Do rosołu dodajemy żelatynę wymieszaną z płynem, podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. W każdej kokilce układamy kawałki waryw i kurczaka, zalewamy rosołem. Gdy ostygną, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka zastygnie. Podajemy z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny. Ja ostatnio jako dodatek do kurczaka w galarecie podaję biały ocet balsamiczny.
*sprawdźcie na opakowaniu w jakich proporcjach należy rozcieńczyć Waszą żelatynę

Czas przygotowania: 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation