Kuchnia
SURÓWKI SAŁATKI
indyk w sosie mole poblano
składniki na 6 porcji:
• 2 piersi indyka (około 1,6 kg), można też użyć udek lub całego indyka, podzielonego
• 3 łyżki oleju (np. palmowego, carotino)
• 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe)
• 6 ząbków czosnku
• 8 suszonych papryczek chili*
• 2 gwiazdki anyżu + opcjonalnie szczypta mielonego
• kawałek kory cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego
• 4 goździki lub 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1/2 szklanki obranych migdałów pokrojonych w słupki
• 1/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych
• 1/3 szklanki rodzynek
• 1/2 łyżeczki nasion kolendry
• 2 pomidory
• 100 g czekolady pełnej gorzkiej (minimum 70% kakao)
• 1/4 szklanki nasion sezamu
* jeśli będzie problem z ich dostaniem, można spróbować użyć świeżych chili, ale w mniejszej ilości i również bez nasion, świeżych papryczek nie trzeba namaczać w gorącej wodzie.
dodatki: np. świeży ananas pokrojony w kostkę, można go wymieszać z listkami roszponki i świeżą papryczką chili. do ananasa pasuje sos mole poblano, więc nie trzeba robić oddzielnego dressingu.
przygotowanie:
najpierw przygotować indyka: piekarnik nagrzać do 200 stopni. przygotować garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywą, które można stawiać na gazie jak i zapiekać w piekarniku. indyka pokroić na duże kawałki (piersi i uda przekroić na połówki). mięso doprawić solą, rozgrzać dużą patelnię, podgrzać 2 łyżki oleju i włożyć mięso. na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, razem około 5 minut smażenia. mięso zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
na tę samą patelnię włożyć pokrojoną na 2 cm kawałki 1 cebulę oraz obrane i przekrojone na połówki 3 ząbki czosnku. smażyć przez około 2 minuty, lekko zrumienić.
na drugim palniku postawić żaroodporny garnek i zagotować w nim wodę na około 10 cm. do wrzącej wody włożyć podsmażonego indyka, podsmażoną cebulę i czosnek, wypłukać patelnię i przelać smak do garnka. mięso powinno być całe przykryte płynem. przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
w międzyczasie przygotowywać sos mole poblano: papryczki chili przekroić i oczyścić z nasion (nasiona nie będą potrzebne). patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać ostatnią 1 łyżkę oleju, podgrzać go na średnim ogniu, włożyć papryczki chili i podsmażać przez około 1 minutę co chwilkę mieszając. zdjąć papryczki z patelni i włożyć je do miseczki, zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawić na pół godziny.
na tę samą patelnię włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku (obrane i pokrojone na większe kawałki), cebulę (obraną i pokrojoną na 2 cm kawałki), całe przyprawy: anyż, cynamon i goździki oraz migdały, orzeszki ziemne i smażyć wszystko co chwilkę mieszając przez około 7 minut na umiarkowanym ogniu. w połowie smażenia dodać rodzynki i nasiona kolendry, a pod koniec mielone przyprawy: cynamon, anyż, goździki.
usunąć z patelni przyprawy w całości (anyż, goździki i korę cynamonu) a włożyć pokrojone w kostkę pomidory oraz papryczki chili wraz zalewą. gotować wszystko przez około 5 minut na większym ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zmiksować na gładki sos (najlepiej w pojemniku blendera stojącego).
zmiksowany sos zagotować, zmniejszyć ogień, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić, odstawić z ognia.
wyjąć mięso z garnka na deskę, garnek z wywarem ustawić na ogniu, dodać zmiksowany sos i wszystko gotować bez przykrycia na maksymalnym ogniu przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
do gęstego sosu włożyć mięso i podgrzewać razem przez 2 - 3 minuty na mniejszym ogniu (lub podgrzać mięso oddzielnie, nie wkładając do sosu). mięso pokroić na plastry. podawać polewając sosem i posypując lekko zrumienionym sezamem.
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