Kuchnia

lunch time

niebo na talerzu: Sałatka z młodych ziemniaków

składniki:

- kilogram niedużych, młodych ziemniaków
- kilka plasterków chudego, wędzonego boczku
- kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny
- duża cebula (lub dwie średnie)
- pęczek szparagów lub mały brokuł
- dwie łyżki posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- pieprz mielony
- pół łyżeczki tymianku
- mały, gęsty jogurt
- pół łyżeczki musztardy
- mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć)
- szczypta cukru
- sól

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę - półtorej, szparagi - do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i zblanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation