Kuchnia

ciasta i desery

Kostka alpejska

Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku śmietankowego

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Masę wylać do formy (23 x 33 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić.

Masa:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 200 g masła śmietankowego
- 1/2 l śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru

Masło ubić na puszystą masę, a następnie porcjami dodawać do niego kajmak i miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Cztery łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z masą maślano-kajmakową.

Ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą (4 łyżki). Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation