Kuchnia

przepisy

ZUPA KREM Z SOCZEWICY CZERWONEJ
1 szkl. soczewicy czerwonej;
2,5 szkl. wody;
2 cebule;
1 ząbek czosnku;
2 łyżeczki imbiru;
1 puszka pomidorów;
pieprz Cayenne,sól.

Soczewicę zalać wodą i zostawić na ok. 0,5 h. Cebulę podsmażyć, wrzucić do garnka z soczewicą, gotować 20 minut. Imbir,czosnek, pomidory w puszcze dodać do garnka, gotować 10 min,przyprawić. Całość zblendować.

SEROWE PALUCHY Z PESTO:
2 szkl. mąki;
15 g świeżych drożdży;
łyżeczka soli;
łyżeczka cukru;
¾ szkl. wody;
1 łyżka oliwy z oliwek;
50 g startego parmezanu;
5 łyżek Pesto pietruszkowego.
Drożdże, cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do pozostałych składników ciasta i wyrobić ciasto,odstawić na 1h,potem rozwałkować na grubość 3 mm, na kształt prostokąta. Ciasto posmarować Pesto, posypać serem i złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku,rozwałkować,pokroić na 3cm szerokości paski- paski zwinąć w ruloniki.Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation