Nauka i natura

g

Cieciorka ze szpinakiem -
* 250 g cieciorki
* 400 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożony, w liściach )
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 100 g serka kremowego - śmietankowy bądź ziołowy ( typu Almette )
* sól, pieprz
* gałka muszkatołowa
* 2 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:
Dzień wcześniej, namoczyć cieciorkę w wodzie. Najlepiej zalać ją wieczorem i zostawić do dnia następnego.

Namoczoną cieciorkę ugotować, w wodzie, w której się moczyła, dolewając płyny, tak by przykrych groch. Lekko posolić i gotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek - podsmażyć.
Liście szpinaku opłukać, ewentualnie odciąć ogonki, dodać do podsmażonej cebuli. Dusić chwile, aż szpinak zmięknie.

Następnie dodać ciecierzycę - całość podgrzać. Dodać serek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać i raz jeszcze podgrzać danie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation