Kuchnia

4_Kuchnia_MIĘSNA_

golonka w piwie z kapustą

Składniki:
- 2 dorodne golonki

- jarzyny na rosół

- 4 listki laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 8-10 kuleczek pieprzu, sól

- 200-250 ml ciemnego piwa (u mnie Harde z Browaru Amber)



Dodatki:
- pieczywo na zakwasie,
- chrzan,
- musztarda,
- marynowane prawdziwki,
- kapusta kiszona

Zacznijcie od ugotowania mięsa. Do zimnej wody w garnku włóżcie golonki, jarzyny (marchewka, pietruszka, seler) oraz przyprawy. Golonka musi się gotować min 2h, tak aby była miękka i praktycznie odchodziła od kości. W trakcie gotowania należy dolewać wody w razie potrzeby.

Wykończenie golonki odbywa się w piekarniku – w temperaturze 200-220 st C. Ułóżcie golonki w żaroodpornym półmisku. Polejcie ciemnym piwem. Zapiekajcie ok 20-30 min, w trakcie przekręcając i co 10 min polewając mięso sosem (wystarczy wykorzystać sos z dna naczynia). Podawajcie z chrzanem, musztardą, marynowanymi grzybami i kapustką kiszoną. Możecie wykorzystać także inne marynaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation