Kuchnia

Kulinaria

SZYSZKOWA DAMA

250 g krówek
50 g masła
4 łyżki mleka
pół puszki kajmaku czyli ok 200 g
niecałe opakowanie ryżu preparowanego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g masła lub margaryny
2 szklanki mleka w proszku

Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia.
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem. Pod koniec dodając masę kajmakową.
Połowę masy wlewamy do miski i dosypujemy część ryżu, tyle aby nie było za suche i dało się kleić.
Wypełniamy tym dno blachy.
Masło/margarynę w temp pokojowej miksujemy na puch. Dodając następnie partiami i na przemian ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation