Kuchnia

desery nowe

Sernik jogurtowy z migdałami i masą kajmakową



Przed przygotowaniem masy serowej jogurt odsączamy na sitku. Dodatkową wilgoć z jogurtu chłoną również biszkopty układane na spodzie foremki. Dzięki temu sernik ma zawsze idealną konsystencję i delikatny, kremowo - jogurtowy smak. Bardzo polecam!

Składniki:

pół opakowania podłużnych biszkoptów
1500 g jogurtu naturalnego (3 opakowania po 500 g)*
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka pasty waniliowej
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
100 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
płatki migdałów, do dekoracji

10 - 12 godzin wcześniej cały jogurt przełożyć na duże sitko (bądź durszlak) wyłożone podwójną gazą lub bawełnianym ręczniczkiem. Przykryć, obciążyć, odstawić do odsączenia do lodówki. Odlać zgromadzoną wodę.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając.

Formę owiniąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

W misie miksera umieścić odsączony jogurt, mascarpone, cukier, wanilię, jajka i mąkę pszenną. Zmiksować, do otrzymania gładkiej masy, lecz nie za długo.

Masę serową przelać na biszkopty, wyrównać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z sernikiem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej** około 1 godziny i 15 - 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.

Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować masą kajmakową, smarując nią boki i brzegi sernika. Obkleić płatkami migdałów.

Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).

* Najlepiej użyć jogurtu naturalnego lecz nie typu light.

** Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation