Kuchnia

pyszności

Galareta z Nóżek
dodano: 20 Sierpnia 2012r.

Uwielbiam galaretę! Często jadam ją na śniadanie do chrupiących, grillowanych tostów. Taki dodatek do chleba sprawi, że nasze włosy i paznokcie będą w genialnej kondycji:)


Składniki
4 sztuki przednich lub 2 tylne nóżki świńskie
jedna golonka wieprzowa
3 cebule
listki laurowe
sól
ziele angielskie
pieprz
włoszczyzna
czosnek

Przygotowanie:

1)Nóżki dokładnie czyścimy, myjemy i usuwamy sierść (można opalić nad gazem). Zalewamy je wodą 3 cm powyżej stópek i gotujemy 3-4 godziny z cebulą, listkami laurowymi, 6 ziarenkami ziela angielskiego i łyżeczką ziarenek pieprzu. Jeżeli woda się częściowo wygotuje, uzupełniamy jej brak gorącą z czajnika. Czas gotowania zależy od tego, kiedy nóżki będą miękkie-muszą się rozpadać.

2)Kiedy nóżki będą gotowe wyciągamy je z wywaru na talerz i wybieramy wszystkie kosteczki. Ponownie wkładamy je do wywaru aby przez kolejne pół godziny wygotować z nich klej potrzebny do ścięcia się galarety.

3)Równolegle w osobnym garnku gotujemy rosół na golonce. Mięso zalewamy wodą 10 cm ponad poziom i gotujemy około 2 godzin. Zbieramy i usuwamy szumowiny, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, opalone nad gazem cebule, sól, łyżeczkę ziarenek pieprzu, listek laurowy i gotujemy jeszcze przez 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu ściągam łyżką tłuszcz.

4)Mięso z nóżek oraz golonki należy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę o grubych oczkach. Wywar oraz rosół przecedzamy, mieszamy i łączymy z mięsem. Na koniec wciskamy czosnek, dosalamy ostatecznie i dodajemy łyżkę majeranku. Gorący wywar można wlać do słoika , mocno zakręcić ,postawić do góry dnem i po ostygnięciu wstawić na kilka dni do lodówki, maksymalnie tydzień. Tak przygotowaną galaretę wlewamy do naczyń i czekamy aż ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową chowamy do lodówki. Galaretkę można przygotować również z kurczaka. W takim wypadku wygotowujemy dużą ilość kurzych łapek (np. 1kg.) . Osobno gotujemy rosół z kurczaka i mieszamy jak powyżej. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki. Należy pamiętać, iż warzywa a szczególnie marchew dodane do galaretki bardzo szybko ją psują. Galaretę z marchwią która wizualnie wzbogaca potrawę należy spożyć szybko, ponieważ podpłynie wodą. Można użyć golonki albo łopatki , szynki bądź wołowiny rosołowej. Można mięsa pomieszać pamiętając jednak, że najdłużej gotuje się wołowina. Polecam także szyjki indycze, 2-3 sztuki (bez skóry).



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation