Kuchnia

Owoce morza.

Tarta z awokado, suszonymi pomidorami i krewetkami:


Ciasto:
• 200 g mąki
• 100 g zimnego masła, pokrojonego
• 1 łyżeczka soli
• 3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
• 3 jajka
• 200 ml śmietany kremówki
• 1 filiżanka tartego Parmezanu lub Grana Padano
• 1 dojrzałe (miękkie) awokado
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 4 suszone pomidory w zalewie, pokrojone na małe kawałki
• 6 krewetek
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Rozetrzeć palcami, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

• W misce roztrzepać jajka ze śmietaną i Parmezanem, doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Awokado oraz suszone pomidory dodać do masy z jajek.

• Ciasto wylać na podpieczony spód, ułożyć krewetki delikatnie je wciskając w masę. Piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z sałatką np. z rukoli z sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation