Kuchnia

Serniki

Sernik „Dulce de leche”


Składniki:

Spod

240 g herbatników w czekoladzie (ja użyłam ciastek holenderskich)
100 g masła
0,5 łyżeczki cynamonu

Masa serowa

1 kg twarogu (zmielonego, ja zawsze używam z wiaderka)
1 szklanka cukru
4 jajka
0,5 szklanki kremówki
1 puszka kajmaku* (400 g)
1 budyń karmelowy

* Kajmak uzyskujemy poprzez gotowanie przez 2 godziny skondensowanego mleka słodzonego. Należy puszkę otworzyć dopiero po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej na drugi dzien. Gorący kajmak ma tendencje do tworzenia fontanny do samego sufitu :)

Ciastka mielimy w robocie kuchennym na proszek, dodajemy cynamon i roztopione masło. Taką masą wykładamy tortownicę, dociskamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Ser ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, kremówkę, kajmak i wsypujemy budyń. Całość miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 70 minut. Odstawiamy na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation