Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

składniki:

0,5 kg mąki
kostka margaryny
1 jajko
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
dowolne nadzienie: jabłka, marmolada, czekolada
lukier do dekoracji (cukier puder i odrobina wody)
jajko do posmarowania


przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do letniego mleka, dodać cukier i utrzeć łyżką. odtsawić na kilka minut do wyrośnięcia.
do mąki dodać posiekaną margarynę, jajko i rozczyn i najpierw posiekać nożem, a następnie wyrobić rękami, aż ciasto będzie jednolite.
urywać po kawałeczku, rozwałkować na plaski placki, podzielić na trójkąty. nakładać nadzienie i zacząć zwijać od najszerszej części do najwęższej, tworząc rogalik. posmarować rozbełtanym jajkiem.
piec w 180 stopniach, aż do zarumienienia.

ostudzić i udekorować lukrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation