Kuchnia

przekąski

Zapiekanka z warzywami i kurczakiem
SKŁADNIKI
Składniki dla 2-3 osób
2 filety z piersi kurczaka
6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pora (biała część)
0,5 puszki kukurydzy
1 cebula
2 łyżki masła
1 kostka bulionowa
śmietana kwaśna 18 %
tarty żółty ser
sól
pieprz
majeranek
(przyprawy do mięsa wg uznania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fiety z piersi pokroić w kosteczkę. Przyprawić wg własnego uznania. Odstawić na parę minut.
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 30 minut od chwili zagotowania.
Marchew i porę gotować przez 5 minut od chwili zagotowania.
Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Poukładać w naczyniu żaroodpornym bądź blaszce.
Marchew i porę pokroić w plasterki i ułożyć z nic kolejną warstwę potrawy.
Pokrojone warzywa posypać kukurydzą.
Mięso podsmażyć aż się zarumieni.
Poukładać na warzywach.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę.
Dodać bulionu rozrobionego w odrobinie wody. Zagotować. Dodać śmietanę. Doprawić majerankiem. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Otrzymanym sosem zalać warzywa. Posypać startym serem. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekać 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation