Kuchnia

chleb, bułki...

Chleb z cukinią i pestkami dyni

Składniki:

900 g pszennej mąki
200 g mąki grahamki
500 – 600 ml zimnej wody
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki oliwy
50 g świeżych drożdży
1 cukinia, u mnie około 300 g
200 ml uprażonych pestek dyni
1 łyżka soli (15 ml)

chleb na drożdżach z cukinią

Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj melasę, oliwę po czym obie mąki. Zagnieć gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Dodaj startą na grubych oczkach cukinię. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione ( zajęło mi to 15 minut) dodaj pestki dyni i sól. Ciasto chlebowe powinno być lekko klejące ale odchodzić od brzegów. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, rozciągając ciasto palcami. Włóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie powtórz składanie, przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 10 minut do odpoczynku. Teraz podziel ciasto na dwie równe porcje, u mnie każda około 850 gram. Uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków wysypanych obficie mąką. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte chlebki wyłóż na blachę, natnij i piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Nie masz termoobiegu nastaw piekarnik na temperaturę wyższą o 15 stopni. Jeśli nie masz wyższej temperatury piecz chleb po prostu dłużej. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation