Kuchnia

Ale owoc

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

1 kg gruszek twardych, pokrojonych w cząstki
sok z cytryny
100 g cukru
100 ml białego wina wytrawnego
100 g suszonych żurawin

Owsiana kruszonka:
250 g mąki
150 g masła
150 g cukru
50 g płatków owsianych
1 op cukru wanilinowego

Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor, wlewamy białe wino, które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny.Gruszki karmelizujemy 4 min, mieszając. Gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do sosu, dodajemy suszone żurawiny, gotujemy. Gruszki posypujemy żurawinami.

Kruszonka
Do miski wkładamy część mąki, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Zagniatamy kruszonkę, rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185° st na 30 min. Ciasto udekorować cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami. Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation