Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy

Chlebek-drabina
(Fougasse)
(2 bochenki)

Składniki na ciasto:

1 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
1 3/4 szklanki mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki mleka
3 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłej wody + dodatkowo

Nadzienie:

1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 mała papryka
1 duży pomidor
2-3 ząbki czosnku
ser Brie lub inny ulubiony
zioła prowansalskie
oliwa
sól
pieprz
Warzywa pokroić na plasterki. Cukinię, bakłażana i paprykę wymieszać w dużej misce z oliwą, solą i pieprzem (przypraw nie żałować). Zgrillować na patelni. Dodać drobno posiekany czosnek i zioła, wymieszać, ostudzić.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, z mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Przesiać mąkę z solą i cukrem do dużej miski, dodać masło i rozgnieść w palcach jak na kruszonkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić 10 minut (moje było za suche więc dodałam kilka łyżek ciepłej wody). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do misy na ok. 45 minut do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części (po ok. 1/2 kg) i uformować 2 gładkie kule. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na blacie do podwojenia objętości, na ok. 20-25 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza (IMO z kamieniem, czyli na minimum godzinę wcześniej).
Gdy kule podwoją objętość, przebić je, uformować w kształt prostokąta o wymiarach ok. 10 cm x 25 cm (u mnie większe). Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozsmarować wybrane nadzienie oraz ser, zostawiając wolny brzeg ok. 1,5 cm. Drugą połówkę ciasta ponacinać ostrą żyletką (IMO nóż może się tutaj nie sprawdzić) na całej długości w 4-6 miejscach, dokonując ukośnych nacięć. Złożyć ciasto, by nacięcia były na górze, a brzegi docisnąć, by się dobrze zlepiły. Posmarować jajkiem (ew. mlekiem lub wodą z mąką), posypać sezamem, ziołami (lub inną ulubioną posypką) i wstawić do pieca. Piec przez 15-20 minut z parą.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation