Kuchnia

przepisy

Babka gotowana - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Desery

Czas przygotowania: 95 minut
Ilość porcji: 8
Składniki
CIASTO:
25 dag masła lub margaryny
szklanka cukru
6–7 jajek
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
POLEWA:
10–15 dag masła
10–15 dag cukru pudru
2–3 łyżki mleka
4 łyżeczki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania

Babka wielkanocna - przepis na: babka gotowana

CIASTO:
masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.
Stopniowo wsypujemy do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Dodajemy aromat i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego). Zamykamy foremkę i wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała.
Przykrywamy garnek. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy czas. Ciasto powinno się gotować ok. 1 godz. i 15 min.

POLEWA:
wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji.
Po ugotowaniu ciasto wyjmujemy z formy, wykładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnia, babę smarujemy obficie polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation