Kuchnia

kuchnia

Pierogi ruskie (dietetycznie)
Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
½ łyżeczki soli


Przygotowanie:
Mój niezawodny sposób na ciasto, zawsze wychodzi takie samo. Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Te proporcje są na dość twarde ciasto, bo zależało mi na tym, żeby je porządnie i cienko rozwałkować. Miękkie nie może być zbyć cienkie, bo się podczas sklejania rozrywa, dlatego na potrzeby dietetyczne zrobiłam twarde, co nie ma wpływu na smak później, bo po ugotowaniu są bardzo smaczne. Zatem jak już ciasto mamy wyrobione, to je bardzo cienko wałkujemy. Przy tak cienkim rozwałkowaniu i takich proporcjach wychodzi 25szt.


Składniki na farsz:
1 kostka chudego białego sera (200g)
ziemniaki (200g)
cebula (200g)
przyprawy







Przygotowanie:
Proporcje, które od lat zachowuję to 1:1:1. Tak najbardziej smakują wszystkim z moich najbliższych. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, bo są smaczniejsze i zachowują więcej składników odżywczych, biały ser używamy chudy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki, ser i cebulę ubijamy tłuczkiem na gładką masę i przyprawiamy. Mam taką zasadę do farszu, że jak już uznaję, że jest dobrze przyprawiony, to dodaję jeszcze ½ łyżeczki soli, żeby był lekko przesolony, bo przy gotowaniu trochę tej soli traci i akurat wychodzi taki jaki miał być.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation