Kuchnia

Słodkości

Skladniki na około 35 ciastek (8 cm średnicy):
290 g masła, zimnego
1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
1 duże jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Upieczone ciasteczka udekorować - piankę marshmallow przykleić na lukier królewski, z którego zrobić również resztę dekoracji.

* ciasteczka dekorowane lukrem królewskim nie potrzebują aż 3/4 szklanki cukru pudru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation