Kuchnia

pasty i sosy

Smalec fasolowy
z prażoną kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj
1 łyżka oleju roślinnego
sól i czarny pieprz


1 cebula
1 jabłko
1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 ziela angielskie
olej roślinny


1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
2 - 3 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 - 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.
W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko zblendować na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation