Święta i uroczystości

wszystko na halloween

październik, to czas dyń, które przywołują amerykańskie święto halloween. to również ukochany owoc amerykanów, którzy podają ją na różne sposoby, ale najbardziej uwielbiają zupę dyniową.

gęsta, kremowa z bogactwem przypraw na ostro z dodatkiem sera gouda zachwyci smakoszy dyniowych specjałów. a oto przepis na amerykańską zupę dyniową, podaną w oryginalnej miseczce z dyni. zapraszam



składniki:

1,5 kg dyni piżmowej
80 g marchwi
150 g czerwonej papryki
30 g selera naciowego
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
15 g zmielonego imbiru lub świeżo startego
3 zmielone goździki
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki zmielonej curry
1,5 łyżeczki zmielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka keczupu
200 ml kwaśnej śmietany
40 g masła
1 l bulionu z kurczaka
drobno starty ser gouda
drobno pokrojona swieża natka pietruszki
wykonanie:

wszystkie warzywa z przyprawami gotować w bulionie do miękkości. /można na maśle przysmażyć cebulkę drobno pokrojoną, czosnek i dodać do bulionu/
przy użyciu blendera, dokładnie rozdrobnić na papkę /po usunięciu ziela angielskiego i listka laurowego/.
doprawić solą i zaprawić śmietaną.
na koniec dodać ser i natkę.
podawać z groszkiem ptysiowym lub tostami.
uwaga !

puree zmiksowane można również przetrzeć przez sito.

smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation