Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Smaki Alzacji : Migdałowe ciasto z rabarbarem i porzeczką
Składniki: na tortownicę o średnicy 22 cm
ok. 250-300 g rabarbaru (dodałam czerwoną porzeczkę i odrobinę czarnej)
160 g mąki
60 g drobno zmielonych migdałów (dałam jeszcze raz tyle)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g miękkiego masła
150 g cukru
2 małe jajka
100 ml jogurtu
1,5 łyżki amaretto ( użyłam Bacardi )
otarta skórka z 1 cytryny
1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)


uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
dodatkowo : 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation