Kuchnia

niedzielne specjały desery

Zaskakująco pyszna i lekka frittata

Całość około 360 g

Porcja 369g 255 kcal
Porcja 100g 69 kcal


100 g chudego twarogu
1 jajko + 2 białka
40 g papryki
30 g cukinii
1/2 średniej cebuli
1/2 dużego pomidora
1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka zielonych oliwek

Przepis jest bardzo szybki i prosty.
Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką
(możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation