Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

*** CZEKOLADOWY SERNIK Z KAWOWĄ GALARETKĄ ***

Sernik najlepiej smakuje kiedy ma temperaturę pokojową, więc zalecam wyjąć go z lodówki ok. 15-20 minut przed podaniem.

Zdecydowanie polecam, jeśli chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach :)



Biszkopt:



* 3 jajka

* 80 g cukru

* 80 g mąki

* 1 pełna łyżka kakao

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia



Masa serowa:



* 750 g waniliowego serka homogenizowanego

* 1 szklanka kremówki (30% lub 36%)

* 200 g mlecznej czekolady

* 1 pełna łyżka kakao

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 30 g żelatyny

* 100 ml wrzątku



Galaretka kawowa:



* 650 ml wrzątku

* 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (polecam te o bardzo drobne, delikatne kawy)

* 2 pełne łyżki cukru

* 25 g żelatyny



Jajka ubijamy z cukrem przez około 5-7 minut, do czasu aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie przesiewamy do niej wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia* tortownicy o średnicy 26 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

*Wykładamy tylko spód tortownicy, boków nie natłuszczamy aby biszkopt się nie obkurczył.



Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek (powinien mieć temperaturę pokojową), kakao, stopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i przestudzoną żelatynę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Bardzo istotne jest by ani czekolada ani żelatyna nie były ciepłe, ponieważ masa może się zważyć.

Z biszkoptu zdejmujemy papier i wkładamy go ponownie do tortownicy. Przekładamy na niego masę serową dokładnie doprowadzając ją do boków, aby nie było szparek. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Kawę łączymy z cukrem i żelatyną i zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Zimną kawę delikatnie wylewamy na zastygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation