Kuchnia

niedzielne specjały desery

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.

3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.

Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation