Kuchnia

SŁODKOŚCI

Placek z borówkami i waniliową pianką


Pora na wykorzystywanie zapasów mrożonych owoców, tym razem borówki, w towarzystwie kruchego ciasta i waniliowej, budyniowej pianki.


Źródło: kuchnia lidla.pl


Składniki na ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25 g kakao

Wszystkie składniki oprócz kakao zagnieść szybko na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 3/4 i 1/4. Do większej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Obydwie części ciasta schować do zamrażalnika na 2 godziny.

Zamrożone ciasto kakaowe zetrzeć na tarce do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić, lekko przyklepać dłonią.

Piec w 180 st. C, około 18 minut. Wystudzić.



Składniki na waniliową piankę:

- 6 białek
- 150 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 120 g budyniu waniliowego w proszku ( 3 opakowania )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z 1/2 limonki

Dodatkowo:

- 500 g borówek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Nadal miksując dodać sok z limonki i proszek budyniowy, a na koniec wlać rozpuszczone masło.

Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać borówkami. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto.

Piec w 180 st. C około 50 minut. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation