Święta i uroczystości

Wielkanoc na słodko i słono

mazurek sudecki

ciasto:
250 gramów mąki pszennej tortowej
200 gramów masła
50 gramów zmielonych orzechów włoskich
70 gramów cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnego mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche)

wierzch:
5 białek
100 gramów cukru pudru
0,5 kg brzoskwiniowego dżemu
garść orzechów do dekoracji

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, zmielone orzechy, cukier puder, zagnieść kruche ciasto.
Blaszkę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto, u mnie około 20 minut.
Po wyjęciu ciasta obniżamy temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W czasie kiedy piecze się ciasto białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy krótko.
Na podpieczone ciasto wykładamy dżem brzoskwiniowy, na dżemy wykładamy bezę, na niej układamy kawałki orzechów.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż beza przybierze złoty kolor, u mnie około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation