Święta i uroczystości

Wielkanoc na słodko i słono

Kresowa pascha wielkanocna


2 litry mleka (pasteryzowane, nie UHT!!)
laska wanilii
500g kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
200g miękkiego masła
80g cukru pudru
120g bakalii – posiekane morele, figi, daktyle i migdały


Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii - od razu wysypia się czarne aromatyczne ziarenka i w kuchni będzie pięknie pachniało. Roztrzep jaja z kwaśną śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj powoli, na maleńkim płomieniu. Mieszaj rózgą, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Trwa to ok 15 minut. Odstaw garnek z ognia i wystudź całość. Usuń wanilię, sito wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź ser. Maksymalnie go odciśnij. Najlepiej zostaw na noc na sicie w lodówce, a dano jeszcze odciśnij. Żółty, pachnący wanilią serek powinien być prawie sypki - z powyższych proporcji będzie go ok 1 kilograma. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawaj do niego ser i ucieraj na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. Bakalie namocz jeśli trzeba, osusz, pokrój w dość spore kawałki, a migdały w słupki, dodaj do masy i wymieszaj łyżką dokładnie. Wyłóż podwójną gazą stożkowatą doniczkę z dziurką, przełóż do niej masę, dociśnij i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia przełóż na talerz i udekoruj bakaliami.
Ja lubię przygotowywać paschę w jednoosobowych porcjach jak na zdjęciu. I uwielbiam ją w wersji mrożonej – po stężeniu zamrażam i wyjmuję na 30 min przed podaniem. Mrrrauuuuu...
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation