Kuchnia

Ciasta i Desery

Muffiny Pina Colada

Jedne z najlepszych i najwilgotniejszych muffinek jakie kiedykolwiek jadłam. Są niewyobrażalnie delikatne i trzeba bardzo delikatnie wyjmować je z blachy. To mój muffinkowy faworyt na chwilę obecną.

Składniki suche:

* 190 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody
* 60 g wiórków kokosowych
* 120 g brązowego cukru


Składniki mokre:

* 320 g jogurtu naturalnego (czyli ok. 250 ml)
* 80 ml oleju
* 1 jajko
* 1 łyżka rumu (ewentualnie olejek rumowy)

oraz 340 g (1 puszka) krojonego ananasa i kilka łyżeczek wiórek kokosowych

W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką by uzyskać w miarę jednolite, ale grudkowate ciasto. Do ciasta dodajemy ananasa (odkładając tyle kawałków ile gniazd w formie) i jeszcze raz mieszamy. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamu do ok. ¾ wysokości. Wierzch posypujemy kokosem i układamy po kawałku ananasa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 – 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation